Ett tvistemål uppstår när en konflikt mellan två eller flera parter inom det civilrättsliga området inte kan lösas utan rättslig prövning. Processen inleds genom att en part väcker talan(kärande) i domstol genom att skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. Parterna kan vara privatpersoner eller juridiska personer (bolag, föreningar, dödsbon, m.m.) och tvisten kan handla om olika typer av rättsliga frågor, såsom:
- Betalning
- Fel i fast eller lös egendom
- Skadeståndsanspråk
- Avtal och entreprenader
- Äganderätt
I familjerättsliga sammanhang kan tvister gälla exempelvis vårdnad, boende eller umgänge med barn.
Hur går ett tvistemål till?
När en part väljer att ta sin tvist till domstol för att få den prövad, kan processen leda till att domstolen avgör tvisten genom att meddela dom. Om ingen av parterna överklagar domen inom den föreskrivna tidsfristen, vinner domen laga kraft. När en dom vunnit laga kraft innebär det att samma sak som huvudregel inte kan prövas igen, och den rättsföljd som fastställdes blir gällande för framtiden. I vissa måltyper så är det fritt för parterna att komma överens om en lösning (förlikas) under processen gång, i andra måltyper är det inte tillåtet att förlikas.
Vanliga frågor om tvistemål
- Vilka typer av tvister handläggs som tvistemål?
Tvistemål kan omfatta stora bolagstvister om mångmiljonbelopp eller mindre tvister mellan privatpersoner som är oense om några hundralappar. - Hur lång tid tar ett tvistemål?
Handläggningstiden kan variera beroende på målets omfattning och komplexitet, men det är viktigt att vara medveten om att processen ofta kan vara både tids- och kostnadskrävande.
Vidare läsning
1 kommentar
A WordPress Commenter · november 11, 2022 kl. 4:40 e m
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.